Behandelingen
ONTDEK AL ONZE BEHANDELINGEN
Zorg goed voor jezelf
De traditionele Chinese geneeskunde wordt ook wel energetische geneeskunst genoemd: alles draait om QI, een energie, een levenskracht, die door ons lichaam stroomt. Ook onze emoties zijn gekoppeld aan deze energiebanen en al deze verbindingen zijn belangrijk. Dat leefde ook al bij onze voorouders die niet voor niets uitdrukkingen gebruikten als ‘het hart op de tong hebben’ en ‘wat heb je op je lever.’ Traditionele Chinese Geneeskunde (Acupunctuur, Kruidengeneeskunde, Moxa, Gua Sha, TuiNa) is één van de oudste vormen van geneeskunde in de wereld. Acupunctuur heeft een geschiedenis van meer dan 2500 jaar en kruidengeneeskunde dateert van nog eerder. Een belangrijke visie in de traditionele Chinese geneeskunde is de holistische benadering, dat lichaam, ziel en geest één zijn. De behandelingen richten zich niet alleen op de klachten of de ziekte, maar ook op de persoon.
Aan de hand van de 5 elementen vuur (hart-dunne darm), water (nieren-blaas), hout (lever-galblaas), metaal (longen-dikke darm) en aarde (maag-milt) gaan we op zoek naar de bron van de klachten. Zo herbergt hout bijvoorbeeld woede, water angst en metaal verdriet. De energiebanen (meridianen) in ons lichaam, gebruiken we ter indicatie van waar de oorsprong van een klacht, ongemak of vermoeidheid ligt. Het is een functionele geneeswijze, de TCG, waarbij wordt gekeken of alle lichaamsfuncties goed functioneren. Veel klachten zijn vaak een verstoring van de balans in het lichaam. Denk aan het zenuwstelsel, de bloedcirculatie, het spijsverteringsstelsel en het bewegingsapparaat. Ook hebben organen invloed op elkaar in het lichaam en is het ene orgaan soms overactief (Yang) en het andere te weinig actief (Yin). Er kunnen verschillende behandelingstechnieken worden toegepast. Het intakegesprek bestaat uit een vraaggesprek maar ook de pols wordt gevoeld en er wordt gekeken naar het gelaat, de tong en de ogen. Bij Vision4life kunt u terecht voor diverse behandelingen binnen de traditionele Chinese geneeskunde:
TuiNa Massage
TuiNa (spreek uit als “Twie na) is gebaseerd op 4000 jaar ervaring. Bij TuiNa wordt er naast de massage ook druk uitgeoefend op de meridianen en specifieke punten, waardoor de Qi-stroom (lichaamseigen energie) vrij en gelijkmatig door het lichaam kan stromen. De blokkades worden weggemasseerd. Hierdoor voelt men zich meer ontspannen en vol levensenergie. De TuiNa massage lijkt in niets op de Westerse massage. Het kan zowel zittend als liggend worden gegeven, de kleding hoeft niet uit en is zowel zeer effectief voor genezing als ook preventie. Daarom wordt TuiNa ook wel omschreven als Chinese Medische Massage.
Kruidengeneeskunde
De geneeskrachtige planten die je echt nodig hebt om te genezen, groeien veelal in de buurt, je hoeft alleen maar te bukken! Superfoods met een preventieve uitwerking op je gezondheid zoals hennepzaad, tarwegras, bessen zijn dichtbij te vinden. Het bewust worden van die geweldige schatten die ons omringen, is nodig om weer meer in harmonie met de natuur te komen. En met een beetje meer respect voor onze omgeving, raken we er misschien van overtuigd dat we veel minder snel gif moeten gebruiken om die (on)kruiden te verdelgen.
Oor acupunctuur
Oor acupunctuur of auriculotherapie is een alternatieve geneeswijze uit de traditionele Chinese geneeskunde. In de jaren vijftig ontwikkelde het zich mede door de studies van de Franse neuroloog Paul Nogier. Hij merkte bij zijn patiënten een littekentje in de oren op. Door daar dieper op door te vragen, kwam hij erachter dat deze patiënten waren behandeld voor ischias (zenuwpijn; vaak in de heup). Ze hadden een huis-tuin-en-keuken behandeling gehad: een spijker werd roodgloeiend gemaakt en daarmee prikte ze op een bepaalde plek in het oor. Hierdoor verdween de pijn.
Cupping
Cuppen of cupping is een belangrijk onderdeel van de traditionele Chinese acupunctuur. Het wordt onder andere gebruikt om het lichaam te helpen met het afvoeren van afvalstoffen. Top topatleten zetten het in om sneller te herstellen na een grote inspanning en bij het herstellen van een blessure. Wellicht kan cuppen ook jouw lichaam ondersteunen? Met bijvoorbeeld een stijve nek of pijnlijke schouders? Of wil je sneller herstellen na een fysieke inspanning?
Gua Sha
Guasha betekent letterlijk de ziekte uit het lichaam schrapen. Gua Sha werkt tijdens de behandeling in op het bindweefsel, de meridianen, spieren en bloedvaten waardoor de weerstand van al deze delen en organen wordt gestimuleerd en geoptimaliseerd.
Moxa
Moxa therapie is een behandelwijze die binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde veel wordt toegepast. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van acupunctuurnaalden of een moxastick, bijvoetkruid. Tijdens de moxa behandeling wordt de moxastick boven de huid gehouden, of worden de acupunctuurnaalden met een moxastick verwarmd. Ook is reukloze moxa mogelijk in de vorm van een stick of ‘kooltjes’ die op de naald worden geplaatst met behulp van een houdertje. Dankzij de warmte die doordringt tot in de acupunctuurpunten zal de energiestroom in het lichaam worden gestimuleerd en geactiveerd.
Ademhalingstherapie
De ademhaling is van grote invloed op onze lichamelijke en mentale gezondheid. Adem brengt je geest, je lichaam en je bewustzijn naar een dieper en onverwacht niveau. Dat emoties vaak een oorzaak kunnen zijn van ziektes, is ook binnen de TCG een geaccepteerd feit. Zo is je ademhaling een mooi instrument om in je gevoelswereld af te dalen naar een diepere laag en contact te maken met jezelf. Zeker omdat het uitstekend gecombineerd kan worden met de Chinese geneeskunde.
Ontspanningsmassage
Tijd voor jezelf. Los van de alledaagse stress. Je lichaam en geest weer in harmonie brengen met elkaar. Uitrusten en beleven. Een preventieve werking die je weer in balans brengt met jezelf. Dit zijn allemaal kernwoorden voor een ontspanningsmassage. Even nergens aan denken en genieten van de rust. De massage ontspant de spieren, maakt ze soepeler, verbetert de bloedsomloop en stimuleert de afvoer van giftige stoffen. Door de ontspanning verzacht het ook de diverse gevolgen van stress.
Chinese voetmassage
Een Chinese voetmassage brengt het lichaam in balans door het behandelen van de reflexpunten en de meridianen op de voeten en onderbenen. Door deze uitgebreid te masseren, met de handen en de Chinese voetmassage stick, wordt het lichaam gestimuleerd om de afvalstoffen af te voeren en bevordert het de genezing van het lichaam. De doorbloeding en de lymfe worden geactiveerd en zo kunnen afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd en blokkades opgeheven. In de Oosterse landen is een voetmassage zelfs niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Een Chinese voetmassage werkt ontspannend en reinigend.